Иван Гешев: Задържаното 16-годишно дете е било вербувано от Ислямска държава

0
1447

Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума за едно дете и в същото време за жертва, а не толкова за един евентуален извършител. Тук става въпрос за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери, а не за досъдебно производство. Това заяви на брифинг пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с предотвратения терористичен акт в Пловдив.

,,Преценихме, че обществото трябва да знае и да бъде запознато в разумни граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, вече са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, срещу които трябва да се противодейства, както от обществото, така и от държавата”, допълни Гешев.

,,Става дума за момче на 16 години. В сряда е получен сигнал от близките на това дете. От ДАНС ни уведомиха и в рамките на няколко часа бе създадена организация. Става въпрос за ученик, вече и обвиняем, който се е радикализирал. В Пловдив отидоха екипи от Специализираната прокуратура, както и групата за противодействие на бомбения тероризъм. Беше извършено претърсване на две помещения на детето. Мога да кажа, че това е дете от добро семейство, с възможности, учи в елитна пловдивска гимназия. Става въпрос за супер интелигентнто момче”, обясни още той.

,,В помещенията бяха намерени множество готови самоделни бомби, които се използват при атентати в САЩ. Намерено беше и взривно устройство в процес на изготвяне, в пластмасов съд. В него имаше множество пирони за максимално поразяващ ефект, чието тегло е около 14 кг и половина, което е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и в случая от “Сарафово”, разкри заместник-главният прокурор.

По думите му детето разкрило, че експлозивите били изработени от него за около шест-седем дни.

,,Установено е, че това дете е обект на вербовка от Ислямска държава. В едно от помещенията на момчето беше намерено и знаме на ИДИЛ, както и книги, които са общодостъпни по тази тематика. Установено е също така, че това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно лице. Така наречените вербовчици са най-ценният капитал, тъй като те струват повече от петрола и златото точно заради тази дейност. Това са изключително добре подготвени хора. Това дете е било обект на целогодишна обработка на специалист в тази посока. Детето е било поканено да влезе в един от чатовете на Ислямска държава. В един момент то е било убедено и е решило, че трябва да приеме исляма”, коментира Гешев.

,,Това, което предприехме, е, че с това дете трябва да се работи със специалисти в изолирана среда, най-вече с психолози и психиатри. Съдът е преценил, че следва да бъде взета мярка “надзор под детска педагогическа стая”, което според мен е грешка, но времето ще покаже дали е така. Момчето към момента е при родителите си. В случай че съдът не сподели нашето виждане, отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището и от ОДМВР-Пловдив. Това е възможен вариант, но за нас би следвало да бъде резервен вариант. Трябва да уточня категорично, че имаме пълното съдействие от семейството”, сподели той.

,,Взаимодействието между всички служби в сряда беше перфекнто, всичко се разви в рамките на 5-6 часа. Тук искам да заявя, че българските граждани може да се гордеят със своите служби за сигурност. Ако обаче си заровим главата в пясъка, няма да ни подмине бурята. Тази заплаха, наречена радикализация, вече е реалност и в България, поради което всеки родител трябва да проявява сериозна активност с децата си. Този проблем може да бъде преодолян, но не може да бъде решен само от нас. Не тряба да се допускат такива процеси”, подчерта Гешев.

,,Основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок, е взаимодействието между отделните служби по отношение на тероризма. В тази връзка искам да ви споделя, че от няколко месеца се подготвя въвеждането на една добра практика от САЩ. Става дума за антитерористични центрове, които могат да решават и предотвратяват кризи, и този проект е на финалната си права. Предстои, ако получим разбиране от правителството, нещата да се случат в кратък период – да се направят едни наистина дребни законодателни промени в Закона за противодействие на тероризма, за да можем да бъдем подготвени за бъдещето”, заключи зам.-главният прокурор.

https://novini.bg