ЗАЩО ЯПОНКИТЕ НИКОГА НЕ ПЪЛНЕЯТ

0
1824

Ето 10 причини, които обясняват този факт:

  1. Култура на храненето. В своето меню жените включват основно риба, морски водорасли, соя, ориз, плодове и зелен чай.
  2. Рибата и оризът насищат организма с омега-3 мастни киселини, които поддържат кожата млада.
  3. Японците използват само пресни продукти за приготвяне на храната си. За тях полуфабрикатите и консервантите са табу.
  4. В Япония никой не се тъпче, а порциите по традиция са малки. Там приемането на храна не е просто обикновена необходимост, а ритуал. Там всяка хапчица се сдъвква внимателно и бавно, а спокойствието при храненето и добре сдъвканата храна вече се приемат от организма по друг начин.
  5. Практически всички блюда в Япония са леко усвояеми заради начина на приготвяне. Готвачите там готвят или на грил, на пара или пържат, но при висока температура и с резки движения, освен това там се използват само растителни мазнини. Храната там никога не се гарнира с тежки сосове, а само с малко растителна мазнина или зеленчуков или плодов бульон.

6. Оризът за японците е хляб и те го приемат с всякакви храни. Той обаче се приготвя по съвсем различна от европейската технология.

7. Закуската – за японците тя е свещена и никога не пропускат този ритуал. Японската закуска е пищна – омлет, риба, варен ориз, супа, водорасли, зелен чай… Но обедите и вечерите – на тях не се яде толкова, колкото са причина да се видиш с някого.

8. Десертът в Япония почти не съществува. Ако го има, той е съвсем символичен.

9. Японците се стремят да обогатят разнообразието на храна.

10. Всички японци се стремят да водят здравословен начин на живот. За тях гимнастиката сутрин е ритуал. Напоследък все повече млади хора преоткриват велосипеда и се стремят да използват него, а не кола или метрото.