ЗАЩО ТРИМА ЕВРОДЕПУТАТИ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС

0
1187

След инфарктен вот само с 2 гласа разлика оспорваният от България пакет „Мобилност” влиза за гласуване днес в Европейския парламент.

Като основна причина за провала на усилията да бъдат спрени новите регулации, които ще навредят силно на важния за страната транспортен сектор, е сочено отсъствието на трима български евродепутати – Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков, съобщава NOVA.

Транспортният министър Росен Желязков, както и техните колеги, заявиха, че са „бесни” от провала на българската позиция при гласуването, в което поддръжниците на т. нар. пакет „Макрон” надделяха със 156 срещу 154 гласа.

„Полетът София-Франкфурт закъсня с 1 час. Не можах да го сменя. Бях поръчал кола с идеята той да кацне в 3.00 часа и аз да се придвижа до 5 и нещо”, обясни Светослав Малинов отсъствието си от залата.

„Оставих този пакет да мине, за да видят българските транспортни босове, че не може техните работници в XXI век да живеят 90 дни в годината в кабината и да ползват тоалетните на бензиностанциите”, заяви от своя страна Николай Бареков.

Преди това останалите български евродепутати направиха всичко възможно да забавят приемането на новите регулации с цел окончателното гласуване да бъде отложено след европейските избори през май. Те вкараха над 1 500 поправки с текстовете.

Дори преводът на документите не готов и не е ясно как ще бъдат гласувани законодателните промени днес.

Министърът на транспорта Росен Желязков коментира, че евродепутатите сами определят дневния си ред. Той добави, че са отсъствали също румънски и литовски евродепутати, а Румъния и Литва в случая подкрепят българската позиция. Все пак Желязков подчерта, че 17-те български евродепутати са били достатъчни, за да спрат пакета „Макрон”.

„Всеки член на Европейския парламент трябва да се организира, така че да бъде свободен и да бъде на навреме на заседание. Нашата делегация можеше да промени решението. Затова ме е яд. Не се е очаквало, че проблеми с трафика ще доведат до закъснението на евродепутати”, посочи министърът на транспорта. „Вчера Петър Курумбашев ми се обади и ми каза, че самолетът, в който са пътували 7 от представителите ни, е задържан на нашето летище заради трафика във Франкфурт. Осигурихме бърза писта, за да може той да кацне навреме”.

Днес се очаква около 600 български превозвачи да протестират пред Европейския парламент в Страсбург. Има разрешение за камион, който ще бъде използван за трибуна.