ЗАПОЧНА ПАРАДЪТ НА ЛАЛЕТАТА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК

0
1972

 

От тази седмица посетителите на Университетска ботаническа градина могат да видят най-ранно цъфтящите сортове лалета. За първи път в пролетната колекция цъфтят най-новите сортове – Corona, TheFirst и Concert.

От ведомството коментират, че краят на зимата обикновено се бележи с цъфтежа на представителите на най-ранната група лалета, наречена Кауфманиана (T. Kaufmanniana). Това са нискостъблени и простоцветни лалета в различна багра и височина – само 20-30 см. Родината им е Турция, където са диворастящи, а са въведени в Европа през 1877 г. Може да бъдат видени в почти всеки цвят, като често срещани са двуцветните.

Досегашният добре познат и най-ранен представител на клас Кауфманиана, GuiseppeVerdi, вече е изпреварен от напълно новите за градината видове от същия клас: Corona и TheFirst. Coronа ще намерите в градина Разсадника, TheFirst – в партерното зацветяване на Божествена градина, а GuiseppeVerdi – в градините около вила Принц Николай.

Подобни, но по-едри от клас Кауфманиана, са представителите на Императорските лалета или клас Фостериана (T. Fosteriana). В градина Разсадника можете да видите сорт Concerto. Цветовете му са с елегантни кремаво бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа.

В градина Розариум са цъфнали и сортовете Hakuun и ExoticEmperor.

Очакваме повече от 125 сорта и над 60 000 бр. луковици лалета да разкрият красотата си в цветните партери, градини и колекциите на Университетска ботаническа градина-Балчик, съобщава Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна.