ЗАДЪРЖАНИЯТ ЗА 24 ЧАСА ЗАМ.-ШЕФ НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ Е СИН НА ЕВТИМ КОСТАДИНОВ

0
2279

 

Шестима шефове на Държавен фонд “Земеделие” бяха задържани по разследването, което се води срещу собственика на „Винпром“ – Карнобат, Миню Стайков. Сред задържаните са зам.-изпълнителен директор и директори на дирекции. Разследващите са претърсили домовете и офисите им, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Наблюдаващите прокурори ще преценят колко, какви обвинения и срещу колко души да бъдат повдигнати. Има данни за длъжностни престъпления – че не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения.

Акцията започна сутринта във вторник и е част от разследването, по което са обвинени собственика на „Винпром“ – Карнобат, Миню Стайков и още 7 души за злоупотреби с евросредства. Операцията се извършва от спецпрокуратурата съвместно с ГДБОП и със съдействието на КПКОНПИ.

Разследващите иззеха документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. По обвинението срещу Миню Стайков, сочен като ръководител на организирана престъпна група, и останалите 7 души, е имало неправомерно получаване на 8 млн.лв. и опит за получаване на 5 млн.евро, общо около 18 млн.лв. евросредства.

След извършването на разпити и експертизи разследващите достигнали до данни, че това е станало със съдействие на служители от фонд „Земеделие“. Гешев допълни, че това е ставало по времето, когато изпълнителен директор на фонда е бил Румен Порожанов, но няма доказателства срещу него. Арестуваният зам.-изпълнителен директор тогава е бил директор на дирекция.

Първото обвинение към Миню Стайков бе за ръководене и за участие в ОПГ за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове. По-късно то бе допълнено и стана ясно, че спецпрокуратуратаго преследва и за престъпления с евросредства по програми за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Фонд „Земеделие“ е разплащателна агенция по Програмата за развитие на селските райони. Стайков е в ареста от 10 месеца.

Задържаният по делото срещу Миню Стайков зам.-директор на фонд “Земеделие” е Калоян Костадинов. Той е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Евтим Костадинов беше шеф на ОД на МВР – Добрич, а по-късно стана депутат от БСП по времето на Сергей Станишев, когато оглави Комисията по досиетата. Длъжността му изисква деполитизиране. Евтим Костадинов бе и кандидат за кмет на Добрич, но тогава поради разногласия в местната структура на БСП изгуби изборите на втори тур от Детелина Николова. Очакваше се след като ГЕРБ спечели парламентарните избори Е. Костадинов да загуби поста си, но изненадващо /поне за социалистите/ той беше преназначен от новите властимащи. Дори преди известно време името му се спрягаше за кандидат на ГЕРБ за кмет през предстоящите местни избори, но по-късно влиятелни членове от местната структура на ГЕРБ категорично отхвърлиха тази възможност.

Калоян Костадинов е започнал работа във фонда на 3 юни, той е заел на мястото на Атидже Алиева-Вели, която е подала оставка за освобождаване от поста след влизането си в Европейския парламент. Той е магистър по право. От 2007 г. до 2011 г. Костадинов е работил като старши експерт в дирекция „Обществени поръчки и концесии” в Комисия за защита на конкуренцията. От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА. От октомври 2014 г. до май 2017 г. е бил главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до 3 юни 2019 г. е бил директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.

“Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.-директор беше назначен само преди месец и пое най-важният ресор – развитие на селските райони. Тъй като ДФЗ е акредитиран от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват.”

Такъв коментар по повод вчерашните арести в Държавен фонд “Земеделие” направи бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му нашият постоянен представител в Брюксел или министърът на земеделието Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван.

Найденов напомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно зам.-директор на фонда Калоян Костадинов е правил проверките на къщите.

Той е на мнение, че има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.

“7, 5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период – това е огромен ресурс”, подчерта Найденов.

Бившият земеделски министър коментира и проблема с чумата по свинете. Той призова стопаните с болни животни да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета, за да не пострада бизнес за милиарди.

Припомняме, че във вторник Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима служители на ДФЗ за престъпление по служба.

Това стана ясно от думите на заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Държавен фонд “Земеделие”.НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST