Задава ли се Тутракан гейт?

0
1622

Интересни придобивки и поръчки печели местната власт в община Тутракан.

Кметът Димитър Стефанов е придобил през 2017 земеделска земя на цена доста под пазарната, според добре запознат източник на News.bg. Това става видно и от годишната му декларация за 2018 г. пред КПКОНПИ. В нея е отбелязал цената на нивите – 206 лева и 794 лв. или 1000 лв. за общо 8 декара. В Добруджа най-ниският клас ниви 10-та категория (което е по-скоро камънаци) е 1100 лв. за декар, а другите варират до 2000 лева за един декар, според запознати.

Така излиза, че градоначалникът е придобил земите на цени около 10 пъти по-ниски от пазарните. Справка на пазара на земеделска земя показва, че още през 2015 година декар земеделска земя в община Тутракан варира между 1100 – 1250 лв.

През 2011 година Димитър Стефанов става кмет на Тутракан, издигнат от партия ГЕРБ. През втория си мандат е независим. Кметът яростно защити общинската болница миналата година, която също страдаше от липса на средства. Той заплаши с оставката си, ако не получи държавна помощ за спасяване на болничното заведение. Стефанов е яростен защитник на чистия мед и атакува пчеларите, които ползват химикали, а така се понижавало качеството на меда. Градоначалникът е споделял в интервюта, че се извиват ръцете на местната власт при обществените поръчки.

Друг “партиец” усвоява евросредства по начин, който смущава, тъй като проектът е по-подходящ за друга програма на ЕС, според анализатори. Стоматологът д-р Юрий Василев, който е бил общински съветник от ГЕРБ в Тутракан, си оборудвал кабинета с европари. Той печели проект по програмата за морско дело и рибарство – “Подобряване на здравните услуги за рибарската общност и жителите на Рибарска област Главиница-Тутракан-Сливо поле, чрез дооборудване на дентална клиника в град Тутракан”.

Съпругата му е общински ръководител на ГЕРБ в Тутракан. Петя Василева Князова – Василева е зам.-кмет “Инвестиционни дейности и европроекти, и хуманитарни дейности”. Проектът е за 42 155,40 лева за закупуване на оборудване за личния му зъболекарски кабинет. Проектът включва доставка и монтаж на дентален лазер, доставка и монтаж на цифров рентгенов апарат за панорамни снимки на устната кухина, доставка и монтаж на стоматологичен апарат, както и разкриване на ново работно място за асистент на лекар по дентална медицина. Целта на проекта е предоставяне на безплатни стоматологични прегледи и услуги за рибарите и техните семейства.
Проектът се печели от фирмата на известния стоматолог “5-я” ЕООД, където дялове е имала и съпругата му Петя. Тя все пак ги прехвърля на мъжа си, особено след като излезе в списъка на Сметната палата на политиците с пропуски в декларациите си през 2013.

Проблемът не е с партийно-семейните отношения, а в това, че зад привидно благородната цел на проекта, бившият съветник оборудва личната си практика. Инвестиции в производствените дейности по аквакултурите и екологично опазване са цели на програмата, с която Юрий Василев оборудва зъболекарския си кабинет. Повишаване на добавената стойност или качеството на уловите от Черно море и река Дунав е друга мярка на програмата, по която да кандидатстват бенефициентите.

Насърчаване на предприемачеството в сектора на аквакултурите; подпомагане на създаването на предприятия за устойчиви аквакултури от нови производители на аквакултури е друга цел на програмата, за постигането на която ЕС отпуска пари. Единствената мярка, която касае здравето на рибарите е “Подобряване на хигиената, здравето, безопасността и условията на труд на рибарите, като се подпомагат инвестиции на борда или в индивидуално оборудване, при условие че посочените инвестиции надхвърлят изискванията съгласно правото на Съюза или националното право”. Затова и изниква въпросът дали облагите не са основно за бенефициента, а не толкова за рибарите, както и до каква степен отговарят на изпълнение целите на програмата.

Доктор Василев печели награди на професионалната общност на стоматолозите. Занимава се с благотворителност, а като общински съветник е дарявал значителна част от заплатата си за благородни каузи. Според съгражданите му, обаче, той не е изпълнил обещанието си да подпомага благотворителността на местно ниво.  https://news.bg