Е-спорт – феноменът, който завладява света под носа ви

0
1298

Представя ли ли сте си да можете да играете игри по цял ден и цяла нощ пред компютъра си и да ви плащат за това? Да това не е шега! Добре дошли в света на електронните спортове, където ако си най-добрия в играта си, ще бъдеш милионер.

Звучи като някоя евтина реклама от 80-те нали? Но, наистина е така. По света наистина има деца милионери, който работата им е да играят игри по цял ден. Нека ви запозная повече с този феномен на 21-ви век.
general-esports-metro-image-2Какво всъщност са електронните спортове или E-Sports както са познати из целия свят? Също като много от спортовете като футбол, баскетбол, тенис и т.н., електронните спортове представляват най-различен набор от видео игри, които си имат собствени състезавания между професионални играчи на възраст между 17 и 30 години. Някои от най-популярните измежду тях са League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, World of Tanks, Hearthstone  и т.н. Но какво ги прави по специални от другите?  Тези игри са напълно безплатни за да можеш да играеш и са базирани изцяло на онлайн интерактивност между своите играчи  като също така имат и ранкинг система (като на шах), в която играчите се надпреварват,  за да могат да придобият повече умения и популярност. Защо ли се питате? Отговорът е прост. Колкото по-висок ранк придобиеш, толкова по-голяма е вероятността да те забележи някой отбор.

Да отбори също има и в електронните спортове. Под тяхното ръководство ще имаш заплата и привилегии да играеш турнири из целия свят, да печелиш допълнително парични награди и да бъдеш всеизвестна личност.  А самите награди те не са никак малко. The International 2015, което се води Световното първенство на DOTA 2 и се провежда един път годишно, имаше парична награда от 18 милиона долара, разпределени измежду отборите. А самия турнир е бил наблюдаван от повече от 20 милиона души по целия свят.eSports-Image

Всичко дотук Ви се струва просто нали? Да, но не е така. Както споменах това са много популярни игри в световен мащаб. Според проучвания на Newzoo, 205 милиона души са играли или гледали тези електронни спортове по целия сват през 2014 година. League of Legends, например, се играе от десетки милиони души всеки ден, като професионалистите са едва нещо от порядъка на 0.01% от цялата популация на играта. Трябва ти наистина много голям талант, търпение и мотивация за да се мериш с най-добрите в бранша. Много от тези млади деца напускат училищата си, за да могат да играят по 16 часа на ден и усъвършенстват таланта си и да го прилагат в спечелването на всякакви трофей.20160305_Patrick-Strack_IEMKTW16_070A3659-980x653

Но да си професионалист никак не е лесно! Едва само с напускането си от училище, те поемат голям риск за бъдещето си. И за разлика от традиционните спортове, много от тези игри променят същността си. Представе те си, ако FIFA внезапно обяви, че от следващата година засадите няма да водят до спиране на играта или от FIVB обявят, че вече можеш да играеш с до 5 удара на топката. Такива промени в повечето електронни спортове се състоят всеки месец. Въпреки че постоянните промени запазват тези игри свежи, то това може да бъде мъчително за професионалните играчи. Има твърде много случаи, където след дадена промята, играча така и да не свикне с нея и рано да се „пенсионира“. Това е и една от причините кариерите на тези тинейджъри да не траят дълго време.

1436116020.4027

Но как всъщност протича един турнир на някоя игра? Преди всеки турнир обичайно всички участващи отбори пристигат няколко дни в градовете, където се провеждат мероприятията  и биват настанявани в хотели. Изпълнителният екип, който отговаря за турнира, подготвя сцената, билетите за зрители биват разпродадени, а самите игри биват излъчвани в Интернет на платформи за стрийминг (най-често в Twitch.tv), за да може всички по цял свят да се насладят. Има си и коментатори и анализатори, които обсъждат какво се е случило след или по време на дадената игра. Звучи познато нали? Така е, за да организираш такъв мащабен турнир, е точно както да организираш мач от Висшата лига в Англия.

Много от световните личности като Шакил О’Нийл, Марк Кьюбан, та дори и немският футболен клуб Schalke 04 започнаха да си създават клубове и да инвестират в тях. Спонсори като Red Bull, Intel и много други също не липсват. Дори и музикални изпълнители като Metallica и Imagine Dragons са откривали финали на тези спортове. Напоследък плъзват дори слухове, че телевизии се избиват да закупят правата за излъчване, за да могат почитателите на електронните спортове да могат да се наслаждават пред телевизорите си.

 

Вече придобихте ли представа, колко е голям света? Ако ли не, запознайте се със феномена на 21-ви век, който завладява света под носа Ви! – Електронните спортове.