Ердоган: Тръмп може да дойде на посещение в Турция

0
1132

„Зоната за сигурност на турско-сирийската граница трябва да е под контрола на Анкара“. Това заяви в интервю за Си Ен Ен Тюрк и Канал Де турският президент Реджеп Таийп Ердоган, съобщава Анадолската агенция. По думите му Турция е първата страна, тежко засегната от продължаващите боеве. „Ще взема предохранителни мерки в съседната страна“, беше категоричен той.

Според турският държавен глава в граничните региони трябва да се поддържа мирна и стабилна среда, изградена в сирийските провинции Африн, Джарабулус и Ал Баб.

„За нас е важно, че решението на САЩ за изтеглянето на контингента им от Сирия няма да доведе до промяна на интересите на нашите страни и няма да навреди политическото обединения на Сирия и териториалната цялост на страната“, заяви Ердоган, като добави, че е неприемливо вакуумът, създаден след изтеглянето на американските войски, да бъде запълнен от терористични групировки.

Според президента Споразумението от Адана – подписано между Анкара и Дамаск през 1998 година, позволява на турските сили да провеждат операции на сирийска територия в близост до турската граница.

Сирия постепенно започва да се възстановява от опустошителния конфликт, започнал в началото на 2011 година, когато режимът на Башар Асад се обърна срещу протестиращите с неочаквана жестокост.

Миналия декември американският президент Доналд Тръмп изненадващо обяви, че САЩ ще изтеглят военния си контингент от Сирия и заяви, че терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена.

По въпроса за отношенията между Турция и Египет Ердоган заяви, че никога няма да се срещне с „подобна личност“, имайки предвид египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси.

„Мохамед Морси беше избран с 52 процента подкрепа на изборите, но беше свален от власт. Сега Морси е в затвора заедно със своите приятели“, заяви Ердоган и допълни:“Винаги съм казвал, че Ал Сиси е превратаджия от години.“ Според държавния глава екзекуцията на 42 души при управлението на Ал Сиси е меко казано неприемливо.

Ердоган обяви, че може да посети САЩ, или президент Доналд Тръмп да дойде в Турция след местните избори на 31 март. Турският президент беше категоричен, че поддържа „приятелски отношения“ с американския си колега.

„САЩ не са назначавали посланик в Анкара от дълго време“, каза Ердоган. „Сега те определят име, към което добавят длъжността посланик в Турция.“

По отношение на визитата на министъра на отбраната Хулуси Акар във Вашингтон Ердоган беше категоричен, че фокусът на срещите му е бил Сирия и двустранните отношения между двете страни. По думите на държавния глава решението на ЕП да прекрати преговорите за присъединяване към ЕС с Турция няма „никаква стойност“ за Анкара.   https://bgnesagency.com