„Епъл” се срина, обвинява Китай

0
1739

Най-големият американски производител на мобилни телефони, „Епъл” (Apple) загуби над 55 млрд. долара за минути вчера. Акциите на технологичния гигант паднаха със 7,55% по време на следборсовата търговия.

В часа за електронни сделки след приключването на сесията на фондовия индекс „Nasdaq” инвеститори буквално разпродадоха книжата на компанията. Причина за срива на „Епъл” стана писмо до инвеститорите на изпълнителния директор Тим Кук. В документа, който представя очакванията за развитието на компанията, са прогнозирани приходи от общо 84 млрд. долара за първото тримесечие на фискалната 2019 г. (последните три месеца на 2018 г.)

Това обаче е под очакванията на пазара и представлява сериозна низходяща корекция от предходната прогноза за периода, в която бяха посочени приходи в размер на между 89 и 93 млрд. долара. А за „Епъл” е обичайно да надхвърля прогнозните цели, вместо да ги понижава.

Според Кук спадът на приходите на компанията се дължи основно на забавянето на икономиката на Китай през втората половина на 2018 г. Китайците купували по-малко от продуктите на „Епъл”, а това е третият най-голям пазар за технологичния гигант след САЩ и Европа.

Кук отчита изненадващо слаби продажби на смартфоните с марката „iPhone”. Шефът на „Епъл” смята, че причината за това е китайският пазар, който се свива рязко заради търговския конфликт със САЩ. Кук обаче добавя, че от компанията вярват в „светлото бъдеще” на бизнеса си в Китай. Той също така прогнозира рекордни продажби в САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Холандия и Корея. https://www.vesti.bg