ЕК: БЪЛГАРИЯ СЪОБЩИ, ЧЕ ПРЕКРАТЯВА СХЕМАТА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ГРАЖДАНСТВО НА ИНВЕСТИТОРИ

0
1317

България съобщи, че прекратява схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова на пресконференция, на която бе представен доклад на Европейската комисия за предоставянето на гражданство или право на престой в ЕС за големи инвеститори.
В отговор на въпрос, свързан с разследването за дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, тя посочи, че всеки вид корупция е проблем. Това е приоритет за нас в преговорите с България по механизма за сътрудничество и проверка. Очакваме съдебните власти да следят тези случаи и да вземат честно и прозрачно решение, което гражданите да видят като начин за вътрешна борба с корупцията, каза еврокомисарят.
Имах срещи с български представители и, честно казано, не следих подробно българската схема (за предоставяне на гражданство на инвеститори), защото преди известно време получих предварителна информация, че България възнамерява да отмени тази схема. Очакваме България да напредне по този въпрос и да постигне видими резултати, добави Юрова.
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че предоставянето на гражданство или право на престой на външни големи инвеститори е свързано с движението на големи суми. По неговите думи е важно да се проверява произходът на тези средства, защото биха могли да застрашат сигурността на ЕС и да доведат до корупция. Той уточни, че в ЕС няма общи правила за схемите за т. нар. “златни паспорти” или “златни визи”, но институциите на Общността могат да следят за извършването на съответните проверки по правилата за миграцията, съобщи БТА