Един лев партийна субсидия предлага ГЕРБ, обяви Бойко Борисов

0
870

Един лев става партийната субсидия. Предложението на ГЕРБ обяви пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов.

Новото предложение вече е внесено като законопроект в Народното събрание, каза финансовият министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде намалена, считано от 1 юли тази година. 

Горанов обясни, че след първи юли размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че всъщност партиите да получават по един лев на действителен глас.
Очакванията за икономиите в бюджета за тази година възлизат между 16 и 19 млн.лв., обясни Горанов.

“Вкарваме закон за един лев субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите, как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било”, заяви Борисов. Борисов припомни как е спечелил изборите като кмет на София – без един лев субсидия, без партия и без нищо и припомни ролята на две фондации “Ханс Зайдел” и “Конрад Аденауер” за структурирането на партия ГЕРБ по европейски модел. Той обеща с парите, които ще се спестят, да бъдат построени детски градини и ясли.

Борисов заяви, че има готовност за отпадане на ДДС върху книгите. “По въпроса за книгите – отдавна го обмислям с Горанов – там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето – данъка върху книгите”, коментира Борисов.

Във връзка с предложението на БСП за намаляване на ДДС върху мляко, месо и продукти от брашно на 5 процента, Борисов попита: “Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС поотделно, заедно не направиха това. Защо сега казаха – има пари в държавата, а при тях – нямаше?” Той заключи, че ГЕРБ са добри стопани, събират много пари в държавата от битката с контрабандата и от приходните агенции и предлагат нов закон, с който партийната субсидия става един лев. “В момента, в който приемат закона, това което ГЕРБ е получил наддадено, връщаме незабавно в бюджета”, каза още Бойко Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че винаги е защитавал тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. “Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите няма измислено. Те трябва да имат надежден механизъм за финансиране, но след като системните партии, в случая колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017 г. предложиха един лев партийна субсидия”, посочи Горанов.
“След като един референдум показа подобно настроение в българското общество, както и след като сами като политици успяваме да ги настроим срещу нас – нека сега да видим как може да се прави политически модел с един лев, каза още Горанов.
“След като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем”, коментира още той.

Източник: БТА