На невероятно пътуване, с музика, песни и танци  ни заведоха снощи артистите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, с техния спектакъл „Как ще ни стигнат американците?”.

Казвам артисти на всички участници в този спектакъл, защото независимо дали са певци, музиканти или танцьори те са артисти – участват в това, което правят с целия си потенциал и емоция и правят от работата си изкуство.

Всички се качихме на кораб от България за Америка. От тук тръгнахме с българска музика, спряхме във всяка една държава по пътя, за да ни попеят и потанцуват по начин характерен за всяка страна.

Първо „акостирахме” при съседите в Турция, после в Гърция, в Италия – там чухме, благодарение на тримата български тенори, италианска оперна музика и си казахме „наздраве” с партията „Наздравицата” от „Травиата”.

Минахме през горещите ритми на Испания, през Франция, Англия, двете Америки и Русия. Видяхме и усетихме музиката и танците на всяка страна, забавлявахме се с български хора танцувани на рок музика, както и уникално изпълнение на популярната песен „Самъртайм” в изпълнение на… гайда.

Пяхме руски песни и танцувахме латино-ритми.

Накрая се върнахме у дома, в България, за да разберем, че макар и най-малката страна от изброените до тук, ние имаме най-богатия на ритми фолклор на планетата.

Никоя от страните, в които бяхме, няма такова разнообразие на народна музика и танци. Разбрахме, че и най-великите композитори са творили в такт 2/4, а в малка България хората по селата са правили и танцували на музика в невероятните неравноделни тактове  – 5/8, 7/8, 8/8, 9/8 и 11/8, 15/8… и комбинациите от тях.

През цялото време култовият, леко перифразиран, въпрос на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците?” от легендарното му тв шоу, беше отправян от друг шуменски комик – Крум Крумов, който беше главно действащо лице и наш гид в тази музикално-танцова одисея, на която той ни заведе и я направи запомняща се, чрез своя умело поднесен хумор.

Пътувахме и се забавлявахме, пяхме и танцувахме. Оценихме богатството и красотата на музиката на всяка една страна, но най-щастливи бяхме от завръщането. Защото то ни направи горди българи и ни даде отговор на въпроса „Кога ще ни стигнат американците?’ – когато направят, изпеят и изтанцуват музика, като българската. Когато успеят да вложат толкова много сърце и талант, каквито ние сме вложили в нашия фолклор. Когато успеят да преживеят и изпеят песен, като родопската, песен от която ти спира дъха без значение от каква националност си.

За това трябва да знаем и да помним! Да заведем децата си на този спектакъл, за да знаят и помнят и те и да направят сравнението между нас и останалите! Защото така ще могат да пътуват и да бъдат граждани на света, но най-вече ще могат да бъдат горди българи и да се радват всеки път, когато се завръщат у дома. Защото сме уникални и има с какво да се гордеем!

Диана СТЕФАНОВА

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST