ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, УЧЕНИЦИ, ЧИТАЛИЩА, КМЕТСТВА И ОБЩЕСТВЕНИЦИ ПОЧЕТОХА ЖЕРТВИТЕ В БУНТОВЕТЕ КРАЙ ДУРАНКУЛАК ПРЕЗ 1900 Г.

0
1618

 

Десетки добруджанци почетоха паметта на жертвите в бунтовете край Дуранкулак на 1 юни в местността Грекова могила. Свещеник отслужи заупокойна молитва за жертвите от селските бунтове през 1900 г. В памет на загиналите и ранените глави сведоха земеделци, ученици, читалищни дейци, ветерани от резерва, представители на кметства, община Шабла, политически партии и движения. На паметника на майката, очакваща своите чеда, загинали срещу въвеждане на данъка „десятък“, бяха поднесени венци и цветя. Мястото се обагри в оранжево от множеството знамена на земеделците от Добрич и добруджанските села, от Каварна, Балчик, добричка и др. общини.

В с. Дуранкулак се проведе възпоменателно честване за саможертвата на добруджанци отпреди 119 г. Пред паметника на въстаналия селянин в центъра на селото изнесоха слова за смелостта на въстаналите срещу неправдата добруджанци. След тези бунтове данъкът е заменен, а правителството на либералите пада. В бунта срещу несправедлив нов данък, целящ да напълни хазната, падат невинни жертви през 1900 г. от добруджанските села. Земеделците са и тези, които плащат основно репарациите след Първата световна война. Земеделците са възстановявали и страната след Ньойския договор.

Пред паметника на въстаналия селянин в с. Дуранкулак бяха положени цветя и венци на почит и възпоменание от представители на училища, военни, кметства, читалища, общини, бизнеса, партии и движения. Добруджанци също поднесоха цветя в знак на почит към саможертвата на земеделските стопани в 1900 г.

Текст и снимки: Румен Николаев

Пред паметника на Грекова могила

С цветя и венци при паметника в Дуранкулак