Рождество Богородично

Раждането на Пресвета Богородица според българските традиции се отбелязва предимно от жени, да им помага Тя в беда и тежка работа.

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Църковна история и какво разказва преданието

Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света.

След навършване на 3-годишна възраст, малката Мария, бъдеща пресвята майка на Божия Син била заведена в Йерусалимския храм.

Тя била обещана в служба на Бога още преди самото си зачатие. От никого неводена и неподкрепяна, Мария изкачила 15 високи стъпала.

Десетки храмове, манастири и параклиси из България, на този ден честват своя храмов празник. Отслужват Божествена Света Литургия.

Народни традиции, обичаи, обреди, ритуали, вярвания и поверия

Според обичаите стопанката на дома омесва и пече празнична пита, наречена ‘Богородична питка’. После я намазва с мед за родилката.

Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в къщата.

На празника жените носят цветя и дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица.

Според народния обичай се вари жито, като то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве.

За здравето на децата се правят курбани, като в жертва се принася животно, най-често женско – овца. От курбана се раздава на бедните.

Този християнски празник е най-предпочитан за кръщенета и сватби.

Между двете Богородици се пресаждат и размножават повечето от пролетните многогодишни цветя и храсти. Тогава момичета и жени обредно берат богородиче, богородична трева, или див босилек.

С дивия босилек те свързват ‘женския период’ и с китка от тревата, натопена във вода, се правят бани при всякакви ‘женски’ болести.

При главоболие сварена Богородична трева се слага на главата, а с отвара от нея се правят ‘поливки’ при ‘незнайна болест’ и за здраве.

Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

По народна традиция на него отбелязват своя имен ден момичетата, които носят името Мария. Честит Имен Ден!

http://e-lina.eu/

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА