ДЛС ТЕРВЕЛ И ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО – СРЕД ПЪРВЕНЦИТЕ В ПОЛЗВАНЕТО НА ДЪРВЕСИНА

0
1250

 

Резултатите на Североизточното държавно предприятие, относно ползването на дървесина за първото тримесечие, са най-добри от създаването на предприятието през 2011 година до момента. Това стана ясно по време на проведения стопански съвет, ръководен от директора на СИДП инж. Веселин Нинов. С най-добри резултати по този показател са ДГС – Омуртаг, ДГС – Суворово, ДГС – Генерал Тошево, ДЛС – Тервел и ДГС – Търговище.

На срещата беше обсъдена и готовността на стопанствата за предстоящия през юни одит. СИДП е единственото изцяло сертифицирано предприятие, като от миналата година навсякъде се работи по новия  Национален FSC стандарт за сертифициране управлението на горите в България FSC-STD-BGR-01-2016 V-1.

На стопанския съвет бяха разгледани и мерките срещу неразпространението на болестта африканска чума по свинете. За последният месец и половина на територията на ДЛС-Тервел бяха открити 10 диви свине, пробите от които показаха, че са заразени с АЧС. Преди това бяха регистрирани случаи и в ДЛС-Балчик. Очаква се през следващите дни областните и общински епизоотични комисии да заседават отново, за да се набележат мерки за ограничаване разпространението на АЧС в Североизточна България.

Татяна ДИМИТРОВА