ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ, ОП И ВОЛЯ ИЗБРАХА МАРИЯНА НИКОЛОВА ЗА ВИЦЕПРЕМИЕР НА МЯСТОТО НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

0
2227

Народното събрание избра /депутати от ГЕРБ, ОП – без тези от „Атака“, и “Воля“/ при прегласуване Марияна Николова за вицепремиер по икономическа и демографска политика. След четиричасов скандален дебат парламентът гласува оставката на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Промяната в кабинета подкрепиха 116 народни представители, с “против” гласуваха 62 и без въздържали се. Номинацията на Николова пред депутатите представи другия заместник на Борисов и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание, а Валери Симеонов изгледа дебатите и избора от кабинета на председателя на НС.

Той представи проекта за решение за персонални промени в Министерски съвет, след като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка на 16 октомври след неспирни протести от страна на майките на деца с увреждания, които нарече „кресливи жени с уж болни деца”. Така Симеонов се връща като депутат от „Обединени патриоти“, а в овакантеното вицепремиерско кресло сяда Марияна Николова, досегашен началник на кабинета му. След като Симеонов става депутат, парламентът ще трябва да напусне Миглена Александрова от „Атака“. С това балансът на силите в „малката“ коалиция се променя – ВМРО остава с 11 депутати, докато НФСБ ще е с 9, а „Атака” – със 7.

Веднага след прегласуването Марияна Николова положи клетва в пленарна зала и подписа клетвения лист.

Веднага след заседанието на НС започнаха коментари ще остане ли лидерът на „Атака“ Волен Сидеров председател на парламентарната група на ОП, или мнозинството на НФСБ и ВМРО ще му отнеме властта и ще назначи свой човек, може би Валери Симеонов.