ДВАМА ПОДСЪДИМИ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА КРАДЕНА БАНКОВА КАРТА СЕ ПРИЗНАХА ЗА ВИНОВНИ

0
1032

Окръжният съд одобри споразумения, постигнати между прокуратурата и двама мъже от Добрич – на 25 и 26 години, с които те се признават за виновни, че в съучастие помежду си са използвали чужд платежен инструмент, който преди това е бил откраднат.

Кражбата била извършена от 26-годишния. На 29 април 2018г. той проникнал в автомобил, паркиран пред жилищен блок със забравени ключове на вратата, и откраднал оттам мъжко портмоне, в което имало лични документи, безконтактна дебитна карта и 10 лева. Още същия ден платежният инструмент бил използван от двамата подсъдими. Те плащали с картата покупки на стойност до 25 лева, основно цигари и лотарийни билети. Извършили 13 успешни плащания и направили още три опита да използват картата, но междувременно тя вече била блокирана. От банковата сметка на потърпевшия били изтеглени общо 241.44лв., които подсъдимите впоследствие са възстановили.

За двете извършени престъпления 26-годишният получава общо наказание от 1 година „лишаване от свобода“ – условно, с 3-годишен изпитателен срок. Наказанието за 25-годишния, който е многократно осъждан, е 10 месеца затвор при първоначален строг режим.

Двамата подсъдими декларираха пред съда, че са подписали доброволно споразуменията и са съгласни с техните клаузи.

Одобрените от Окръжния съд споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди.