ДА ДАРЯВАШ ОЗНАЧАВА ДА ОБИЧАШ

0
1118

 

Песен-молитва, песен-изповед, песен, която те кара да чувстваш душата си извисена и в същото време съкрушена. Песен за любовта. Песен за майката. Песен за родината и нейните герои. Това бяха мотивите в изпълненията в програмата на концерта „С музика, любов и вяра в душите“, представен в рамките на пролетните празници на културата от Църковен хор „Св. Георги“ гр. Тервел с диригент маестро Живко Колев.

Посланието на концерта бе любовта – любовта към майката, любовта към жената, любовта към родината, любовта към бога, любовта към музиката. Именно любовта към музиката и песента събира камерния състав през 2011 г. – само няколко месеца преди освещаването на Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Без да търсят облага от това, без да задават много въпроси защо и как, само с идеята да пеят песни, изпълнени със съдържание, с послание. Такива, които достигат до сърцето на слушателя. Постепенно – освен църковни песнопения, в репертоара влизат патриотични, руски песни, песни на фолклорна основа.

В стилова, жанрова и тематична обвързаност, песните се лееха една след друга. Прозвучаха църковните песнопения „О, пресладкий“, „Царю небесний“, „Венчание“, Единородний сине“. Словата от руските песни „Оренбургский пуховы платок“, „Конь“ и „Писмо к матери“ и топлите гласове на солистките Мариана Петкова, Цанка Жечкова и Севдалина Колева докоснаха най-нежните струни в сърцата на зрителите в храма. Песните, посветени на любимата жена, бяха в неравноделните ритми на българския фолклор – „Ясна ми, ясна, месечинке“ и „Калино, Малино“, както и в стила на старата градска песен, под съпровода на китара и акордеон с музиканти Живко Колев и Дори Иванова – „Русокосо момиче“ и „Ако някога се преродя“. С чувство на патриотизъм и любов към родината прозвучаха композициите „Запей, земя“, „Мило ми е, мамо“, „Песен за родината“ и „Песен за Тервел“. По традиция, всеки концерт на формацията дава подиум на млади израстващи музиканти. Този път гости на спектакъла бяха ученичките на д-р Росица Бояджиева от гр. Добрич – Христина Петрова и Борислава Белчева, които изпълниха на флейта популярни детски песни от български композитори. Симона Петрова от школата по пиано на НЧ „П. Р. Славейков“ – гр. Варна, с ръководител Мая Калеева, изпълни „Етюд“ от Александър Гедике и „Сонатина“ от Муцио Клементи.

Както е прието, в края на концерта бяха поднесени цветя от приятели на изпълнителите, поздравителен адрес и цветя от кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев и председателя на Общински съвет Тервел инж. Симеон Симеонов.

Любовта е онова човешко чувство, което движи вселената около нас, изпълва ни с вяра и надежда за един по- добър живот. С вяра в доброто у хората, изпълнителите от Църковния хор даряват средствата, събрани по време на концерта, от продажбата на техния първи аудио албум, за закупуване на църковна утвар, необходима при богослуженията в новопостроения храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Нова Камена. Сумата, събрана по време на концерта, е 471,30 лв. Ако някой желае да дари средства за храма в с. Нова Камена, може да го направи лично, чрез набирателната сметка Уникредит Булбанк 70001522872963, IBAN BG24UNCR70001522872963 ЗА Храм Рождество Богородично.

Участничките във формацията и техният диригент изказват благодарност за финансовата и моралната подкрепа на кмета на общината инж. Живко Георгиев и неговия екип, както и на своята вярна публика – за щедрите сърца и споделената идея!