Всяка година по това време се активира най-интензивният метеорен поток – Персеиди. Пикът на явлението е около 10 – 15  август, когато обичайно се наблюдават по една – две падащи звезди в минута.

Метеорният поток се състои от малки ледени и прахови частици, идващи от планетата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г., които навлизат в земната атмосфера.

Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те се движат със скорост 60 км/сек и при навлизането им в земната атмосфера заради триенето ги виждаме като огнени следи на небосклона.

Тъй като радиантът на метеорния поток се намира в съзвездието Персей, то дава името не метеорния поток.

В страните от Западна Европа метеорният поток е известен като “Сълзите на Сан Лоренцо”, понеже максимумът му съвпада с празника на светеца.

На 13 август ще бъде пикът на Персеидите – най-добрият за наблюдаване метеорен поток. Очакват по над 60 падащи звезди на час, но Луната ще бъде във фаза много близка до пълнолуние и може да попречи на наблюденията.

ПОВЕРИЕ ЗА ПАДАЩА ЗВЕЗДА

Падащите звезди са красиво явление, което винаги радва хората. Те всъщност представляват частица или тяло, което е навлязло в земната атмосфера с голяма скорост, предизвикваща силно нагряване и изгаряне на тялото, при което се вижда светеща следа в атмосферата.

Най-разпространеното поверие е, че ако човек види падаща звезда, задължително трябва да си намисли желание. Смисълът на това е, че точно в този кратък и непредвидим миг човек си пожелава нещо, което иска най-много и най-силно.

Първото, което идва в съзнанието, е най-истинското. Не се замисляйте твърде много, защото моментът бързо отминава и нищо чудно да пропуснете да си намислите желание. Вярвайте силно в желанието, което искате да се сбъдне, и нищо чудно то да се сбъдне.

Хубаво е да не си пожелавате само материални неща, които са преходни и не така ценни, колкото духовните изживявания. Смята се, че ако двама души заедно видят падаща звезда, то те ще бъдат щастливи и свързани завинаги.

Някои хора смятат, че животът им зависи от самите тях и няма смисъл да си пожелават каквото и да е, но все пак е хубаво да се вярва, че природният феномен има силата да ни донесе щастие, здраве и късмет.

Тази нощ е пикът на звездния дъжд Персеиди

Пенчо Маркишки, БАН: Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август, пикът му е около 12 август 5 Август 2016 | 14:30

МЕТЕОРИТЕН ДЪЖД – ВЛИЗАМЕ В ПЕРСЕИДИТЕ

Погледнете небето между 3 и 4 часа: Тази нощ падат звезди!

ТАЗИ ВЕЧЕР Е НОЩТА ЗА СБЪДВАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА – ЗВЕЗДОПАДЪТ “ПЕРСЕИДИ”/ВИДЕО/

Aстрономическата атракция на века ще се наблюдава и от България

ПЕРСЕИДИ: Ярък звездопад в нощта на 12 срещу 13 август

Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ

ГЛЕДАЙТЕ КЪМ НЕБЕТО: По 90 МЕТЕОРА НА ЧАС в нощите между 11 и 13 август

ТАЗИ ВЕЧЕР: До 100 падащи звезди на час в петък, 13-и

СТОТИЦИ ДОБРУДЖАНЦИ НАБЛЮДАВАТ ПЕРСЕИДИТЕ

ЗВЕЗДЕН ДЪЖД – ПЕРСЕИДИТЕ

Метеоритният поток “Персеиди” ще може да се наблюдава най-добре през втората половина на нощта

 

Предстои отново да станем свидетели на метеорния поток Джеминиди,

като пикът ще бъде в дните 12 – 14 декември, когато с просто око ще могат да се наблюдават до 100 “падащи звезди” на час.
През последните години интензивността на метеорния поток се засилва и достига около 120 – 160 метеора на час при оптимални условия за наблюдение.
Джеминидите са кръстени на съзвездието Близнаци, защото в него се намира радиантът им – точката, откъдето “произлизат” метеорите за наблюдаващите ги. Смята се, че Джеминидите са възникнали след изгасването на комета, наречена Фаетон.
След гибелта на небесното тяло частиците му се разпределят в издължената му елиптична орбита, разположена във вътрешността на Слънчевата система. Когато земната орбита пресече орбитата на Фаетон, въпросните частици навлизат в земната атмосфера, загряват се при триенето и пламват.
Скоростта на Джеминидите е средно около 125 000 км/ч.
Джеминидите са най-постоянният и активен ежегоден метеорен поток.  https://www.sinoptik.bg