Гледайте на живо! Путин повежда “Безсмъртния полк” по улиците на Москва

0
1487

 

 

Освен грандиозния парад за 9 май, който завърши, в Москва ще се проведе и традиционното шествие на “Безсмъртния полк”. В челните му редици ще бъде президентът Путин.

По централните улици на града по определен маршрут ще минат колони от стотици хиляди хора с портретите на техните близки, загинали по време на Втората световна Война.

Тази година, съдейки по предварителните заявки, се очаква броят на хората да надвиши един милион.

По целия маршрут на “Бессмъртния полк” ще звучат песните от Великата Отечествена Война.

Идеята за “Безсмъртния полк” хрумва през 2012 на група журналисти в сибирския град Томск, работещи за независимия телевизионен канал TV2. Те приканват хората да излязат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната – независимо дали са загинали в нея. През следващата година идеята е възприета в цяла Русия и е иззета от Единния граждански фронт, организация, основана от Путин.

През 2015 “Безсмъртният полк” стана част от официалния парад в Москва.

Подобни шествия ще има и в България. Подготвени са табла с имената на 13 000 жертви на войната.

С акцията ще се отбележи 74 години от края на Втората световна война – Денят на победата. Най-масовата проява ще бъде в София. България е призната за една от най-активните страни, от тези в които се провеждат мероприятията.

Шествието в София ще е кулминация на честванията.То ще започне от Паметника на незнайния войник и ще премине през центъра на София до Паметника на Съветската армия. Там от 10.00 ч. ще бъде организирана церемония по полагане на цветя, след която ще започне концерт.

Дипломати на посолството, генералните консулства в Русе и Варна, сътрудници на Търговското представителство на Русия и Руския културно-информационен център участват в т.нар. Маратон на победата, в рамките на който венци и цветя ще бъдат положени на всички паметници на съветските войници на територията на България.

Представители на БСП ще се включат в шествието. Традиционно в него участват и депутати от “Атака”.

http://epicenter.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST