Германските служби издирват млад тунизиец за кървавия атентат в Берлин

0
805

Германската полиция издирва млад тунизиец за терористичната атака на оживения коледен базар в Берлин, след като арестуваният веднага след касапницата пакистански бежанец бе освободен поради липса на доказателства, а групировката “Ислямска държава” пое отговорност.

“Има нов заподозрян, издирваме го”, потвърди вътрешният министър Томас де Мезиер. Той добави, че е издадена заповед за задържане, която важи не само в Германия, но и в цялото Шенгенско пространство.
Според германски медии полицията подготвя операция в провинция Северен Рейн-Вестфалия, тъй като заподозреният е бил забелязан в Дюселдорф.
Имиграционните документи на 21-годишния Анис Амри са били намерени в камиона, с който е било извършено нападението. Той обаче е бил известен на властите с три различни имена и не е ясна точната му възраст. Предполага се, че е между 21 и 23 години.
По информация на “Зюддойче цайтунг” той е пристигнал в Европа през 2012 г. Отначало е живял в Италия, а през 2015 г. е отишъл в Германия, където през април тази година е получил статут на бежанец. Оттогава е регистриран в Северен Рейн-Вестфалия, където поддържал връзки с местни ислямисти.
Според други информации той е бил известен на властите като потенциален терорист и молбата му за убежище е била отхвърлена. Бил е разследван по подозрение, че подготвя друг атентат.
Вестник “Зюддойче цайтунг” съобщи, че заподозреният е бил свързан с мрежата на водещ ислямистки идеолог, известен като Абу Уалаа.
В. “Билд” твърди, че той се намира в Дюселдорф. Според версията на изданието очевидци са го забелязали в един от търговските центрове на града.
Според депутата от Християнсоциалния съюз (ХСС) Щефан Майер тунизиецът е свързан с ислямисти и салафисти. Майер потвърди, че издирваният е влязъл в Германия през Италия по време на бежанската вълна, при която в Германия влязоха около 900 000 мигранти през 2015 и 300 000 през 2016 г.
“Следователно има връзка между бежанската криза и терористичната опасност”, добави представителят на ХСС. Партията е съюзник на канцлерката Ангела Меркел в управлението, но я критикува от месеци за приема, който е оказала на бежанците, отбелязва АФП.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и италианският му колега посетиха в сряда мястото на атентата в Берлин, за да почетат паметта на жертвите.
На кратък концерт берлинчани и бежанци пяха заедно в знак на солидарност и за да почетат паметта на жертвите от атентата в Берлин. Концертът се състоя близо до площада, където бе извършено нападението в понеделник вечер. В него участваха около 200 души. Бяха изпълнени песните “Shine a light”, “We are the world” и “Silent night”.

Полицията очаква бързи арести
През нощта полицията е арестувала още един заподозрян във връзка с атаката, но по-късно той е бил освободен, съобщи германска телевизия.
Полицията в столицата съобщи, че вече са са получени 508 сигнала от граждани с различна информация около атентата, при който загинаха 12 души.
Все още не е ясно дали следствените органи имат конкретни улики, по които да работят.
Според шефа на германската следствена служба (БДК) обаче в най-скоро време предстоят арести.
“Аз съм относително уверен, че ние ще имаме нов заподозрян още утре или в близко време”, каза късно снощи Андре Шулц по телевизия Це Де Еф, цитирана от ДПА и Ройтерс.
Той добави, че има “добър доказателствен материал” и “много следи”.
А Йорк Радек, шеф на Германския полицейски съюз, каза по “Дойчландфунк”, че разследването се фокусира върху ДНК и други следи от местопрестъплението, върху оценката на данните от джипиес записите на камиона и върху мобилни телефони, иззети на мястото на атаката.
Рискът от нови атаки е повишен
В същото време властите повсеместно засилват мерките за сигурност.
“Ние искаме да увеличим полицейското присъствие и да укрепим защитата на коледните базари. Ще имаме повече патрули. Те ще носят автомати. Искаме да направим по-труден достъпа до базарите, като паркираме автомобили край тях”, каза председателят на групата на 16-те провинциални вътрешни министри Клаус Буйон, цитиран от вестник “Пасауер нойе пресе”.
Баварският вътрешен министър Йоахим Херман, цитиран от Ройтерс, каза по германското радио, че рискът от ислямистки атаки е повишен заради наплива от мигранти.
“Ислямска държава” пое отговорност за атаката
Във вторник вечерта т.нар. “Ислямска държава” пое отговорността за атентата на коледния пазар в центъра на западен Берлин.
Информацията бе публикувана в близката до групировката информационна агенция “Амак”.
“Извършителят на операцията в Берлин е войник на “Ислямска държава” и неговите действия са в отговор на призивите да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията (която се бори с т.нар. “Ислямска държава“ – бeл. ред.)”, се казва в съобщението на информационната агенция.
Поемането на отговорност за атаката е знак, но това не означава, че тази информация е достоверна.
Жертвите при атаката с камион са 12 души, а близо 50 бяха ранени. Трима чужденци от Украйна, Италия и Израел са сред загиналите.
Десетки хиляди се събраха във вторник вечерта на площада край коледния базар, за да изразят съпричастността си към жертвите, ранените и техните близки.  http://www.mediapool.bg