В Русия недоволни от Радев, не благодарил на Съветската армия, спори с Путин

0
1379
В изказването си по време на пленарната сесия на Икономическия форум в Санкт Петербург, българският президент Румен Радев благодари на Русия, че е освободила страната му от турците. Но не каза и дума, че Съветския съюз е освободил България от фашизма. Това пише сайта Рамблер.

„Видният гражданин на Санкт Петербург проф. Дмитрий Лихачов назова моята родина държава с дух, която е дала на Русия писменост. От нашите земи към Русия е тръгнала и християнската вяра, както и църковно-славянския език“, е казал още българския президент.

Той споменава още Освобождението през 1878 г., както и загиналите руски войни за свободата на България. Но съвсем забрави как през 1944 г. Съветската армия освободи страната му от фашистите. Нещо повече, той напомни, че Съветския съюз отдавна не съществува. И допълни: „Преди седемдесет години България бе първата страна в света, която признава Китайската народна република и установи с нея дипломатически отношения. Всъщност първи я признава СССР, но понеже такава държава вече не съществува, значи България може да бъде призната като първа признала тази страна“.

И други руски медии смятат, че е неуважително от страна на българския държавен глава да говори по този начин и да не отчита „втората свобода“, която ни е извоювала Червената армия.

По време на форума  президентът Румен Радев влезе в полемика с руския си колега Владимир Путин относно суверенитета на България. По въпроса за отказа от газопровода „Южен поток“ Путин припомни какви биха били ползите за страната ни и посочи, че България се е отказала от проекта заради ограничения си суверенитет. Путин смята, че Европарламентът налага много повече обвързващи решения в ЕС, отколкото това е правел в миналото Върховният съвет на СССР спрямо съюзните републики.

Румен Радев не се съгласи с тези констатации и посочи, че „Южен поток“ е бил проект не само за България, но и за други страни в ЕС. И затова решението за  тръбопровода е било колективно европейско решение, а не само на България, каза президентът.

„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа“. Това заяви президентът Румен Радев в рамките на дискусията на Петербургския международен икономически форум, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Радев посочи, че в процес на развитие са общите енергийни политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели – диверсификация и конкурентоспособност. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието  и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. „Всичко това налага да си отговорим на въпроса как в новите условия можем да продължим нашето стратегическо сътрудничество с Русия“, коментира Румен Радев.

Българският държавен глава отново подчерта, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.

Президентът Путин заяви от своя страна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като „справедлива цена“. По думите му България е загубила от спирането на проекта „Южен поток“. Според руския държавен глава това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции в „Южен поток“ представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща.

В отговор президентът Радев заяви, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. „Южен поток“ не беше проект само на България, а европейски проект и решението е било общо, добави държавният глава. Румен Радев подчерта и че независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден.

В рамките на дискусията на въпрос за ефекта от наложените на Русия санкции отговориха президентът Румен Радев и министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини. Българският държавен глава посочи, че санкциите са метод с икономически средства да се променят политически позиции. От такива решения страда бизнесът, а те засягат освен страната, на която са наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. „България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност“, припомни още президентът Румен Радев.

Припомня се също, че по време на срещата между тримата президенти – на Русия Владимир Путин, на Китай – Си Цзинпин и на България – Румен Раден, държавният глава на КНР се спънал и едва не паднал. Спасила го само светкавичната намеса на охраната.

Разговорът между тримата се проведе по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург преди дни.

Начало