ВИК – ДОБРИЧ СЕ ОПИТА ДА ПРОБУТА РЕЧНА ВОДА В ЧЕШМИТЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ

0
2431

Тръба, заустена в река Батовска, пренася речната вода до помпена станция Батово и реално тече през чешмите на селата от Батово до Добрич, както и в целия добрички квартал “Добротица”. Информацията, придружена със снимки, бе оповестена на пресконференция в редакцията на вестник „Добруджанска трибуна“. Съоръжението е монтирано в началото на тази година под ръководството на висши шефове във ВиК-Добрич. Целта на съществуването му била да се черпи повърхностна вода, вместо от законните сондажи, като дружеството намалява в пъти сметките си за ток. Самото дружество има стотици хиляди лева задължения за консумираната електроенергия.

На 25.02.2019 г. в Окръжна прокуратура гр.Добрич е получен сигнал от ТД на ДАНС гр. Добрич, в който се съдържали данни за това, че в с.Батово, община Добричка, е изградено съоръжение за използване на повърхностни води в нарушение на  Закона за водите, съобщиха от прокуратурата. Възложено е извършването на проверка по случая на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР гр.Добрич. Проверката е приключила на 08.03.2019 г., а материалите и резултатите от нея са изпратени на 11.03.2019 г. в Районна прокуратура гр.Добрич.

„На 11.03.2019 г., с постановление на прокурор от Районна прокуратура гр.Добрич, беше образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление по чл.353ж от НК във връзка с изградено в с.Батово, общ.Добричка съоръжение за използване на повърхностни води. Разследването по делото е възложено на следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура гр. Добрич с постановление на окръжния прокурор“, гласи официалното съобщение от Окръжна прокуратура.

Чл. 353 ж от НК гласи, че който наруши Закона за водите и изгради водовземно съоръжение или съоръжение за използване на повърхностни или подземни води, може да получи лишаване от свобода до 2 години и глоба от 5 до 15 000 лева.

Предстои да бъде изяснено това съоръжение законно ли е изградено, има ли разрешение на Басейнова дирекция, спазена ли е процедурата по Закона за водите.

Според източници от ВиК, с помощта на багер е издълбан улей от реката, поставена е тръбата, от която се засмуква водата, за да влезе тя в резервоара на помпената станция. От РЗИ твърдят, че няма отклонение от питейните качества на водата в селата и в Добрич. Според наши източници обаче, съоръжението е изградено след като от РЗИ са взели пробите.

Самият шеф на ВиК – Добрич, инж. Тодор Гикински, твърди, че това е тръба, която е изградена под помпената станция и не влиза в мрежата за питейно-битово водоснабдяване. Според него, снимките и сигналът са абсурдни.

Предстои разследването да изясни дали добруджанци са пили речна вода в продължение на няколко месеца. НДТ