ВАРНА, ДЕВНЯ И ДОБРИЧ ТРАЙНО СА НАМАЛИЛИ НИВАТА НА ЗАМЪРСЯВАНЕ

0
923

 

Правителството одобри Националната програма за подобряване на атмосферния въздух до 2024 г.

Североизточният регион излиза от наказателната процедура на Брюксел, обяви министър Нено Димов. По думите му Варна, Добрич и Девня устойчиво са намалили нивата на замърсяване. Подобрява се положението в София и Бургас. Проблемни остават Видин и Горна Оряховица.

Вече одобрените 111 млн. лева от Оперативната програма “Околна среда” отиват в седем общини за подобряване на битовото отопление, а към тези пари се отпускат още 100 млн. лева за подпомагане на общинските програми.

“В оперативната програма от икономии, които бяха направени, сме поканили 11 общини, на които ще осигурим 390 милиона лева за електрифициране на градския транспорт, електробуси, тролейбуси, трамваи, а към края на тази година очаквам да има още 80 милиона лева от оперативната програма за общините, които нямаха възможност да кандидатстват от първите и за подпомагане на домакинствата с оглед битовото отопление. По този начин ресурсът от 111-112 милиона лева днес приближава към 700 милиона лева. Това ще подпомогне изключително българските общини и за справянето с проблема със замърсяването на атмосферния въздух“.