Валония пак попари ЕС и Канада: Отхвърляме всякакви ултиматуми!

0
1380

Ръководителят на правителството на белгийската автономна област Валония Пол Маниет отхвърли всякакъв ултиматум на Европейския съюз, за да гарантира подписването на споразумението за свободна търговия с Канада (CETA), предаде Франс прес, позовавайки се на агенция Белга.“Отправянето на евентуален ултиматум не е съвместимо с упражняването на демократичното право”, заяви Маниет, чиято съпротива срещу споразумението пречи на приемането му от ЕС.

Той изтъкна, че не е запознат с обявяването на ултиматум от ЕС на Белгия и посочи, че винаги е отказвал да се вписва в “принудителни срокове”.

ЕС постави ултиматум на Белгия до утре да преодолее съпротивата на Валония срещу търговското споразумение с Канада, в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена.

Белгия е единствената от 28-те страни от ЕС, която не може да подпише договаряното в продължение на седем години Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA – лат. букви) заради съпротивата на Валония. Споразумението засяга 500 милиона европейци, а валонците са 3,6 милиона, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Досие БЛИЦ

Живописната белгийска френскоезична провинция Валония попадна в светлината на дипломатическите прожектори през изминалата седмица, отбелязва ДПА. Регионът с население 3,6 милиона души, който преди два века е станал свидетел на разгрома на Наполеон при Ватерло, изглежда потопи ключово търговско споразумение между ЕС и Канада.

Миналия петък регионалното правителство на Валония отказа да одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA – лат. букви) с Канада след гласуване в местния парламент. Според белгийската федерална система всички пет регионални и основаващи се на езиков принцип парламента, представляващи Валония, Фландрия и белгийските френскоговорящи, фламандскоговорящи и немскоговорящи общности, имат широки правомощия по редица въпроси.

Тези въпроси включват международни споразумения, които се отразяват на регионалните интереси, включително и споразумението СЕТА.

Социалистическото правителство на Валония се опасява, че сделката може да подкопае социалните и екологични стандарти и да застраши регионалния селскостопански сектор. Смята се, че федералната политика също играе роля. Социалистическото правителство на Валония блокира споразумението, но белгийският премиер Шарл Мишел, който е начело на десноцентристко коалиционно правителство, трябва да понесе последиците.

При друг политически контекст те вероятно не биха блокирали СЕТА, каза пред ДПА Дейв Синардет от Свободния университет на Брюксел.

Канада и ЕС предложиха на Валония различни компромиси и уверения, че СЕТА няма да подкопае стандартите, но премиерът на провинцията Пол Маниет не отстъпи. http://www.blitz.bg/