БЮДЖЕТЪТ НА БАЛЧИК: 26,4 МЛН. ЛЕВА

0
1662

 

Парите за ремонт на улици и за футбол бяха основна тема на дебатите по време на общественото обсъждане на бюджета на Община Балчик за 2019 година.

26 милиона и 44 хиляди лева е проектът за стартов бюджет. Кметът Николай Ангелов посочи, че “бюджетът е балансиран и създава условия да реализираме нашите намерения за социално, икономическо и културно развитие на Общината, за изграждане и поддържане на социалната и техническа инфраструктура, за благоустрояване и опазване на околната среда, за развитие на масовата физкултура, спорт и туризъм. Той уточни, че в рамката не влизат външните финансирания. По думите му с европейските и общински средства тази година в пътната мрежа на община Балчик ще постъпят над 13 милиона лева. 200 хиляди лева са предвидени за ремонт на осветлението; 840 хиляди лева е субсидията на болницата плюс още 200 хиляди за ремонт на фасадата на сградата. Средствата за основни ремонти на четвъртокласната пътна мрежа и улици са 1,381 млн.лв. Планират се 200 хиляди лева за чакълиране на улици по селата и още толкова за кърпежи. Продължава финансирането на традиционни фестивали, на читалищната дейност, на спортните клубове – с основно перо футбола”.

В знак на несъгласие съветникът Атанас Атанасов попита: “За футболен клуб „Черноморец“ от 300 хиляди предлагате да бъде завишена субсидията на 800 хиляди лева. Какви са мотивите, тъй като субсидията на болницата е също почти толкова. Излиза ли, че футболният клуб се поставя под един и същ знаменател с МБАЛ – Балчик?”

Спорт и здравеопазване не са сравними, отговори кметът Николай Ангелов. Община Балчик може да си позволи издръжката на футболен клуб в професионалната лига, каза той и добави, че сдружението има и собствени приходи, съобщава кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

От името на ГЕРБ ръководителят на общинската структура и председател на Общинския съвет в Балчик Илиян Станоев предложи да се направи поименен списък на обектите, в които ще се инвестира половината от Програмата за развитие на туризма, която общо възлиза на 1,330 млн. лв. Тук да се включат улици в Кранево – ул. „Дунав“ с преасфалтиране и ремонт на тротоарите за 250 хиляди лева и 60 хиляди лева за улица „Черноморска“.

Той предложи и други трасета, за ремонтирането на които може да се вземат пари от футбола. Едно от предложенията е за село Оброчище – да се събори и обезопаси мястото, където преди време в центъра на селото е започнато строителството на читалище, да са ремонтира и детската площадка там.

Предвижда се проектът за бюджет на община Балчик да влезе на сесия за одобрение от Общинския съвет за 29 януари.