БЧК ПОМОГНА НА НАД 8 000 ДУШИ

0
1152

Подпомогнатите физически лица в област Добрич през миналата година са общо 8 367 от различни уязвими групи – възрастни, самотни, болни, хора с увреждания, деца в неравностойно положение, отчитат от Областния съвет на БЧК в Добрич. През 2018 г., извън Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица /ФЕПНЛ/, са раздадени хуманитарни помощи на стойност 39 659 лв. на 7 социални и лечебни заведения (с 3 повече от 2017 г.) и 1583 индивидуални лица. При осъществяване на социално помощната дейност дял има и Националната дарителска  кампания на БЧК и Била България – „Купи и дари“, инициирана в средата на 2016 г. и продължаваща през цялата 2018 г. Желаещите да подкрепят инициативата закупуват пакетирани хранителни продукти и ги поставят в специално брандирани колички във верига магазини „Била“. През изминалата година са предоставени на 141 социално слаби граждани 910,768 кг. Храни, на обща стойност 2 666.77 лв. Целевата група са бездомни хора, самотни майки, социално слаби семейства, лица с различна степен на увреждания и др. без оглед на тяхната религиозна и етническа принадлежност.

Хуманитарната организация подкрепи с финансови средства от Фонд „Милосърдие” 36 лица с различни суми в зависимост от тежестта на случая. Размерът на финансовите средства е 2330 лв. срещу 2580 лв. за 2017 г. От Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП, е предоставена финансова помощ в размер на 400 лв. на 16-годишно дете от гр. Каварна, пострадало при пътен инцидент. Общият брой подпомогнати в областта  включва и броят на обслужените бездомни хора в рамките на проект – 20 възрастни и 7 деца. Освен с хранителни продукти, уязвимите получиха лекарства, санитарни и хигиенни пакети.

В края на годината, Българският Червен кръст Добрич връчи първите юбилейни стипендии в размер на 1100 лв. на двама студенти от областта, дали съгласието си да бъдат известени – Весела Михайлова от Добрич, специалност „Акушерка“ Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов“ Варна и Красимир Колев от Тервел, специалност „Химия“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Кръводарителите в областта продължават да намаляват, отчитат още от БЧК. По данни на отделението по „Трансфузионна хематология“ към МБАЛ Добрич, към 31 декември са регистрирани 2450 кръводарители, което потвърждава тенденцията в спад на броя дарителите. От всички кръводарители – 21% са жени, а 79% мъже. По признак възраст, най-активни са хората между 35 -55 години, като групата на младежкото кръводаряване е около 2% от общия брой на донорите. Относителният дял на безвъзмездни кръводарители на 1000 души население над 18 години за 2018 г. е 19.54 при 21.60 за 2017 г.

Водно спасителната дейност е една от приоритетните насоки в работата на БЧК. Тя е насочена към намаляване на жертвите, в следствие на водни инциденти и се реализира чрез обучения в училищата, курсове, практически занятия,  провеждане на водни празници, демонстрации и други.

През изминалият период в област Добрич, образователните програми се утвърдиха успешно  в учебните планове на 8 училища.

„Приятели с водата” – програмата е насочена към ученици от начален курс на обучение – 233 обучени през 2018 г.

„Водноспасителен минимум” – програмата е адаптирана към учениците от 5 до 12 клас и е най-мащабно прилаганата в Добрич – 844 ученици се запознаха с  посланията на програмата.

„Дръж под око” е програма за родители и техните деца. Запознати с правилата за водната безопастност са 90 деца.

През 2018 г. бяха проведени общо 5 курса за водни спасители, от които 3 за  „Спасител на плувни басейни и водни паркове” и 2 курса за „Спасител на открити водни площи и море”. Съотношението 3:2 при броя на проведените курсове за басейни и водни паркове спрямо тези за спасители за открити водни площи и море се запазва. Успешно завършиха 44-ма кандидати, в т.ч. 2-ма от тях са обучени в друга област, но са преминали поправителен изпит в Добрич. В областната организация бяха заверени 146 лични талони за правоспособност на  водни спасители, в т.ч. за една квалификационната степен 134 и за две квалификационни степени – 12.

В изпълнение на заповед на Областният управител, всяка година представители на секретариата участват в работна група за проверки по оборудването и обезопасяването на морските плажове предсезонно, сезонно и в края на сезона.

На територията на област Добрич има регистрирани 40 плажа на открити води, 79 сезонни басейна, от които 4 работещи целогодишно в областта.

През 2018 г. за пета поредна година БЧК Добрич сключи договор по ЗОП с Областна администрация и реализира водно спасителна дейност на 6 безстопанствени морски плажа по северното Черноморие  – «Фиш-фиш», „Шабла“ 1 и 2, „Русалка“, „Болата“ и „Дуранкулак“.  НДТ