Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

0
1437

Британският парламент отхвърли споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей договори в Брюксел, съобщи Ройтерс.
Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката на днешното гласуване в Камарата на общините.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на консерваторката Тереза Мей, след като министър-председателката изгуби ключовото гласуване на договореното от нея споразумение с Европейския съюз за Брекзит, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.
Внесох вот на недоверие към правителството, каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като “катастрофално” поражение за кабинета, посочва Франс прес. Обсъждането на вота ще се състои утре.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване в парламента в Лондон, с което бе отхвърлено постигнатото споразумение с ЕС по оттеглянето на Великобритания.
Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна, допълва той в изявление, разпространено от ЕК. Юнкер уточнява, че ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие.
С председателя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме добра воля, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вложи много усилия, всички показахме гъвкавост, заявява Юнкер. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, добавя председателят на ЕК.

http://www.bta.bg