Британските депутати отхвърлиха всички алтернативни варианти за продължаване на процеса за излизане от ЕС

0
1240

Британските депутати отхвърлиха снощи всичките осем алтернативни варианти за сделка за Брекзит, които бяха предложени за гласуване, съобщиха осведомителните агенции.
Те се обявиха против референдум за одобряване на споразумението за Брекзит, преди то да бъде ратифицирано от парламента, срещу излизане от ЕС без сделка на 12 април, срещу отказ от Брекзит чрез отказ да се задейства чл.50 от Лисабонския договор. Не приеха също така вариантите Обединеното кралство да остане в Европейската икономическа зона и да влезе в Европейската асоциация за свободна търговия или да сключи споразумение по норвежки модел (Общ пазар 2.0), възможността да остане в митническия съюз, както и да сключи преференциални търговски отношения, ако не бъде постигната сделка с ЕС за напускане на съюза. Не бе приет и планът на опозиционната лейбъристка партия за запазване на членството в митническия съюз на ЕС и съгласуване на британските търговски правила с правилата на единния пазар.
Вариантите за втори референдум за Брекзит и планът за оставане в митническия съюз получиха най-голяма подкрепа, но изгубиха с малка разлика. http://www.bta.bg