Борисов и Копанков готвели обири за милиони

0
2125

Българи от Чикаго са в центъра на голям криминален случай в Калифорния, с който се занимава ФБР. Ако твърденията на Федералното бююро се окажат верни, заговорът напомня криминален филм – серия от вътрешни обири, подготвени в стриптийз клубове в Чикаго, с цел подялба на няколко милиона долара.

Сроред ФБР Емануел Борисов и Евгени Копанков както и американецът Пол Брукс са били замесени в предполагаем заговор за серия обири в района на Хумболт каунти в Калифорния, съобщава “Мъркюри нюз”. Районът от десетилетия е известен с производството на марихуана и се твърди, че част от този бизнес там се държи от българи.

Тримата мъже – Емануел Борисов, на 28 години, Пол Брукс, на 34 и Евгени Копанков, на 31, са обвинени в заговор. Срещу тях има обвинения в опит за намеса в търговия чрез заплаха с насилие. Ако бъдат осъдени, ги очакват до 20 години затвор и 250 хиляди долара глоба.

Според обвинителния акт във ФБР получили сигнал от информатор, че Борисов му предложил да извършат обир. Той казал на къртицата, че се очаква сумата от 2.3 милиона долара да бъде доставена в имот в Калифорния, собственост на мъж с името Иван, който имал плантация за марихуана. Иван вече имал 400 хиляди долара в дома си. Според ФБР Борисов казал на информатора, че искал да открадне тези пари с помощта на Пол Брукс – бивш морски пехотинец, служил в Ирак. Двамата се запознали в стрийптийз клуб в Чикаго, където двамата работели като охрана.

Борисов научил за тези пари от Копанков, който пък ФБР задържа през декември с 2 милиона долара в брой заедно с мексиканеца Едгар Гарсия. Парите били на мексиканеца, а според Копанков той имал кавга с Иван заради някакъв имот. Копанков разпространявал слуха, че мексиканците били вдигнали мерника на Иван и това давало удобна версия вината за обира да се хвърли върху групата на Гарсия. ФБР записало този разговор между Борисов и техния информатор.

Според обвинението Копанков е казал, че ще осигури оръжия, а Борисов е заявил, че иска да извърши „трудната част“. Копанков обаче не искал да им каже къде се намира имота, а щял да ги заведе лично там.

Според ФБР обаче тримата се отказали да правят обир в имота на Иван защото там имало много охрана. Вместо това решили да отвлекат друг мъж на име Сергей, в чийто имот имало 3 милиона долара.

Информаторът на ФБР разказал, че чул Копанков по телефона да казва на Борисов, че бил готов да нарани Сергей, ако се наложи, за да им каже къде са скрити милионите.

Борисов, Брукс и информаторът отишли да купят нужните за операцията дрехи и вещи от Walmart в чикагското предградие Нортлейк. Борисов и Брукс обаче нямали пари и затова сметката била платена от информатора. Той също им купил билети за Калифорния за 3 април където Копанков трябвало да ги посрещне на летището. Вместо това там ги чакали агенти на ФБР.

Борисов обсъдил с къртицата и Брукс още няколко евентуални обира, сред които и съдружниците на Иван – Гала и Владо. Според агентите на ФБР те били собственици на V&I Construction, в чийто имот през ноември 2018 г. властите открили 4,500 кг незаконна марихуана.