Боза потече от чешмите в Добрич!

0
1536

На снимката: чаша минерална вода и чаша чешмяна вода

Мътна, мръсна и кална вода потече вчера от чешмите на Добрич, видя с очите си репортер на НДТ. Най-потърпевши се оказаха живущите в квартал „Добротица” и част от централната част. Неприятната изненада тръгна още от сутринта, когато добричлии решиха да се изкъпят или поне да се измият, преди да тръгнат на работа. „Водата е като боза – не само че не става за пиене, но не става и за гледане. Не става нито за миене, нито за пране, нито за къпане, абе  – за нищо. И това е цял ден. Никой от ВиК не си направи труда да предупреди хората да не консумират водата, защото е негодна за пиене, нито пък да ги информира за причината”, гневеше се Енчо Стоянов от кв. „Добротица”.

Екип на РЗИ-Добрич е взел проби от мътната вода. Резултатите се очакват чак след седмица.
От ВиК уточниха, че в помпена станция „Батово” е проникнала кална вода и докато това се установи, мръсната вода е попаднала в тръбите, а оттам се е понесла и по магистралния водопровод към Добрич. От водното дружество са взели мерки, изпуснали са пожарните хидранти, за да се източи замътената вода, но докато това се случи, от чешмите тече мръсна вода, застрашаваща здравето на хората.
Междувременно, от ръководството на ВиК  – Добрич, поканиха на среща Инициативния комитет на протестиращите срещу увеличението на цената на водата. „На срещата присъства целият борд на директорите, беше и Областният управител на Добрич. Къде говорихме цивилизовано, къде повишавахме тон, важното и най-хубавото от цялата среща бе, че Бордът на директорите пое ангажимент за широко обсъждане на проблемите с ВиК и водоснабдяването като цяло, с участието на граждани, на кметове, на общественици”, заяви Майя Сапожникова, един от инициаторите на двата водни протеста в Добрич.

НДТ