БЛИЗО 80 НА СТО ОТ 192 ПРЕДПРИЯТИЯ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ ИЗПИТВАТ НЕДОСТИГ НА СПЕЦИАЛИСТИ

0
2202

Близо 80 на сто от 192 предприятия в Добричка област, участвали в анкетно проучване през април-май, изпитват недостиг на тесни специалисти, а 49 на сто – на ръководен персонал, съобщи на дискусионния форум “Бизнес – образование. Професионално образование и заетост” председателят на местния клон на Българската стопанска камара Николай Радев. Заради дефицита на кадри около 33 на сто от предприемачите в региона са готови да наемат работници от трети страни.
В прехода между старата и новата цифрова икономика големите предизвикателства са свързани с изчезващите и появяващите се нови професии, с новото качество на работните места, с необходимостта да се учи през целия живот, заяви на форума председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. По думите му недостигът на работна сила в страната е нараснал от 7 на сто през 2010-а до 35 на сто през 2019 година. БСК отново настоява работодателите да бъдат включвани в разработването на учебните програми за професионално образование и в оценката на потребностите от обучение по професии и специалности. Според камарата стажове в предприятията трябва да има не само за ученици и студенти, но и за преподавателите в професионалните гимназии.
Да бъде учреден обществен съвет по образованието при общината, който да въвлече и широката общественост в решаването на проблемите, предложиха на форума от сдружение “GlobalDobrich”. Педагози от три професионални гимназии представиха постигнатите резултати от въведеното дуално обучение по проекта”ДОМИНО“, съобщи кореспондентът на БТА в Добрич Юлия Христова.