Близо 200 събития на народните читалища ще оживят селата в Добричката община

0
1700

Близо 200 събития на народните читалища ще оживят селата в Добричката община през 2019-а, според годишната програма на културните институти. Афишът се открива още на 2 януари с изложба на обредни хлябове. Стопаните ще отбележат през годината Деня на градинаря и Фестивала на хризантемата в Одринци, Победа, Козлоздуйци с най-едрите плодове и зеленчуци и най-красивите цветя, които ще отгледат. С народни ритуали и обичаи ще бъде открита жътвата в Ловчанци, Владимирово, Златия, Бенковски, Стожер и още редица села,посочват от общината.
Певци, танцьори и инструменталисти започват подготовката за 51-ото издание на фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” в местността “Славната канара” край село Дебрене. Самодейни състави от общината ще участват в международни фолклорни фестивали в Римини, Италия, в Прага, Чехия, както и в редица национални прояви.
В община Добричка 45 читалища съхраняват народните традиции, а повече от 1700 читалищни членове търсят и нови форми да привлекат общността в огнищата на просвета и култура, отбелязват от кметската управа.

Добричка община, 30 декември /Юлияна Христова, БТА/