БЛИЗО ЕДНА ТРЕТА ОТ РАПИЦАТА В ДОБРУДЖА Е ПРОВАЛЕНА

0
1269

Реколтата от пшеница също ще бъде с 15-20 % по-слаба, прогнозират фермерите

Близо 50 000 дка с рапица са пропаднали заради продължителното засушаване в Добричка област. За тези площи са постъпили заявления в ОД „Земеделие” в Добрич и предстои да се съставят протоколи. Общо 189 000 дка с рапица са заложени през есента в Добруджа.

Основната причина за предстоящото разораване на по-малко от една трета от посевите са лошите условия по време на сеитба, когато рапичните растения не можаха да покълнат в продължение на месец-два. Към това се прибави безснежната зима и липсата на достатъчно запаси от почвена влага.

В комисията, извършила обхождане на част от площите с есенни култури в Добричка област, са включени и учени от Добруджанския земеделски институт. Според тях рапицата няма компенсаторни механизми и не може да преодолее стреса. Още през есента се залагат от 50 до 90 % от добива.

Сушата в Добруджа продължи 3-4 месеца и компрометира старта на маслодайната култура. Безснежната зима и липсата на почвено влагозапасяване само влошиха положението. Едва през февруари са паднали 12-17 литра дъжд, които обаче не могат да бъдат решаващи за рапицата. Предстои прошарените полета с едва поникнали растения също да бъдат коригирани.

1 млн. 300 хил. дка е размерът на площите със зърнено-житни култури, които ще се жънат през това лято в Добричка област. Обследването на комисията е показало, че 48 % от тях са с оценка на състоянието „среден”. Други 40 на сто са в добро състояние, а едва 10 % – в много добро.

 

Постепенно пшеницата започва да наваксва в развитието си и е започнало листното торене на посевите. Няма болести и заплевеляване. Според земеделските стопани обаче, есенната суша също ще редуцира добивите от пшеница с най-малко 15-20 %, тъй като пшеницата не можа да брати навреме. В момента пролетта също се очертава суха, а зимните запаси от влага са със 120 литра по-малко в сравнение с последните 65 години, съобщава Фермер.бг.