БИВШ ДЕПУТАТ ОТ ДОБРИЧ С ОБВИНЕНИЕ ЗА ПРОДАЖБАТА НА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”

0
1041

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров за неизгодната продажба на АЕЦ “Белене. Димитров бе депутат от 8-и Добрички многомандатен избирателен район в периода 2009-2013 г. Той е с мярка за неотклонение “подписка”. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Преди дни пък прокуратурата обвини други двама шефове на НЕК за същата сделка.

“Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба. Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема”, уточни пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Бившият икономически министър е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК при сключването на рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ “Белене”. Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка с „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро. НДТ