БАРСЕЛОНА УВЕЛИЧАВА ПРЕДНИНАТА СИ /ВИДЕО/

0
1687

 

Шампионът на Испания Барселона направи нова уверена стъпка към защитата на титлата си след успех с 2:1 при гостуването на Хетафе в двубой от 18-ия кръг на Ла Лига. Момчетата на Ернесто Валверде играха под обичайното си ниво, докато домакините изиграха много силен мач и трябва да съжаляват за поражението. Барса печели в първата си среща за календарната година за първи път от 2014 година насам. Победата е много ценна за тима от “Камп Ноу”, който се възползва от загубените точки на Атлетико (Мадрид), Севиля и Реал (Мадрид). Вторият Атлетико е на пет точки зад каталунците, а големият съперник Реал вече е на цели десет.

Офанзивната тройка на каталунците беше оформена от Лионел Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле. Артуро Видал се появи в стартовия състав на мястото на Серхио Бускетс. Пепе Бордалас заложи на Хорхе Молина и Хайме Мата в атака при постройка 4-4-2.

Срещата започна със страхотен рейд на Усман Дембеле. В петата минута френският национал измина двайсетина метра, преодолявайки трима-четирима футболисти, влезе в наказателното поле, където реши да направи финт, и беше блокиран. В деветата минута топката влезе в мрежата на Марк-Андре тер Стеген, но при сигнал за нарушение в атака. Клеман Лангле се свлече на земята след борба с Хайме Мата, а спорната ситуация не беше ревизирана с ВАР. В 19-ата Жерард Пике се ориентира добре в наказателното поле и застана на пътя на Анхел Родригес при скоростна акция на кастилците. Само минута по-късно гостите от “Камп Ноу” откриха резултата. Меси действа много хитро, изпреварвайки двамата централни бранители, които се поколебаха и допуснаха фрапантна грешка. Лео чукна топката, преодолявайки вратаря, и след това насочи кълбото в опразнената врата – 0:1. В 39-ата каталунците нанесоха втори удар. Уругвайският голаджия на Барса реализира страхотен гол от въздуха. Лучо насочи атрактивно топката в левия ъгъл на вратаря с воле от 19 метра – 0:2. В 41-ата испанският шампион имаше късмет, след като Жорди Алба прати топката в гредата на собствената врата. Левият защитник не се ориентира добре и тя се отклони от неговия крак. За щастие на Тер Стеген кълбото срещна гредата. Две минути по-късно домакините реализираха попадение. След центриране отляво към втората греда Анхел Родригес свали в малкото наказателно поле, където Хайме Мата насочи топката от метър в мрежата – 1:2.

В 48-ата отбраната на Барселона допусна грешка при изнасянето на топката. За секунда Анхел Родригес беше изведен сам срещу Тер Стеген, стреля по диагонала и топката облиза гредата от външната страна. В 54-ата защитата на “сините” не изчисти добре и прати топката на крака на Меси. Ла Пулга нанесе удар от въздуха, при който стражът Сория беше позициониран добре и улови. В 59-ата Тер Стеген направи изключително спасяване. Леандро Кабрера стреля страховито с глава, а германският вратар изби над гредата. В 63-ата Меси получи добра възможност за попадение от пряк свободен удар, но изстрелът му не беше точен и топката премина покрай сглобката – аут. В 75-ата Меси беше изведен от Дембеле сам срещу вратаря, но Сория се справи с неговия удар, а впоследствие Лео се подхлъзна и не успя да притича за добавка. В 83-ата Меси отправи страхотен изстрел от 22 метра, Сория плонжира и изби. Дембеле притича за добавка, като правилно потърси успореден пас, но спечели само корнер. Хетафе се бореше сърцато, но до края на намери начин да затрудни Тер Стеген.

Така Барса започна годината колебливо като игра, но с отличен резултат. Следващата среща на каталунците е в четвъртък вечер – първи 1/8-финал за Купата на краля срещу Леванте.