БАЛАНС ЗА КЪМПИНГУВАНЕТО СЕ ТЪРСИ С НОВИЯ ЗАКОН ЗА ТУРИЗМА

0
1606

Необходими са много усилия, за да не останат постигнатите тази година резултати, просто резултатите на 2016 г., а такива да бъдат резултатите в годините напред, заяви при посещението си в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова /от вчера в оставка.

Тя посочи, че промените в Закона за туризма са свързани в няколко направления, които пряко се отразяват и на област Добрич. Изясняването на една форма на туризъм, която изключително се популяризира – къмпингуването. „Създадохме работна група за това в максимално широк формат с участието на бизнеса, на местните власти, на НПО, за да се намери баланс за къмпингуването – неговите форми. Няма как да си затворим очите пред тенденциите”, обясни тя. И допълни, че трябва да се създадат минимални необходими условия като ток, вода, минимална инфраструктура, която да осигури комфорта на този вид туризъм.
Другият акцент е развитието на зимния туризъм във всичките му форми и в частност – ски туризма. Възможностите за създаване и изграждане на нова инфраструктура. Изграждането на лифтове и влекове, съобразено с екологичното законодателство, е средство, което може да осигури целогодишен достъп до планината, смята министърът. „Защото ние сме една от държавите на едно от първите места по биоразнообразие”, коментира Ангелкова.
Тя посочи, че Законът за туризма предвижда създаване на Туристически инспекторат с цел превенция и спазване изискванията и нормите, както и да има контрол. Заложено е и въвеждането на доброволен етикет за качество. Другите промени в закона са свързани със статута на националните курорти, какъвто е Албена в област Добрич. „Това са едни от ключовите ни курорти за лятото. Албена има ръст до август от 8-10 %, а Златни пясъци – 28 %. Това са положителни тенденции, които показват, особено по отношение на Албена, който е един от курортите символ за качество, където се вижда и тясната връзка между бизнеса и образованието, винаги е давана за пример. Включително и за използването на продукти по БДС и родно производство, защото те са от малкото курорти, които успяват да затворят този цикъл. В Закона за туризма е предвидено окрупняване на браншовите организации – 6, а сега те са над 300”, добави Н. Ангелкова. НДТ