АЛО, ПЛЕВНЕЛИЕВ?: Шок в Украйна. Зеленски иска лустрация на Порошенко и всичките му чиновници

0
1235

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова за лустриране на всички служители, които са били на власт след 2014 г., при Петро Порошенко.

Предлагам да се добавят към списъка на длъжностите, които попадат в лустрацията, президентът на Украйна, депутатите, ръководителят на Радата, членовете на правителството, главният прокурор, ръководителят на СБУ, ръководителите на Антимонополния комитет и Фондът за държавна собственост, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и ръководителите на министерствата на отбраната, които са заемали длъжността от 23 февруари 2014 г. до 19 март 2019 г., отбеляза Зеленски. Той добави, че дейностите на тези длъжностни лица в допълнение към публичната оценка в бъдеще ще получат и “справедливо отношение”. До такова решение Зеленски стигнал по време на президентството си. Той вярвал, че “чиновник” е “безнадеждна диагноза”. Бяло-сини, червено-бели, оранжеви, кестеняви, розови – всъщност всички те са еднакви. Мисля, че най-малкото, което може да се направи сега, е да ги лишим завинаги от всички възможности за участие в управлението ”, заяви президентът на Украйна.

https://blitz.bg

Путин и Зеленски проведоха първи телефонен разговор

В първия си телефонен разговор руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски обсъдиха конфликта в Източна Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от световните медии. Той отбеляза, че президентите на двете страни са обсъдили въпросите за уреголиране на конфликта в Донбас. По думите на Песков, Путин и Зеленски са се договорили за продълржаване на експертно ниво на работата по предаването на задържаните в двете страни лица.  “Също бе обсъждана и възможността за продължаване на контактите в нормандски формат”, добавя прес-секретарят.  От пресслужбата на украинския президент, от своя страна са съобщили, че ключова тема на беседата е била “освобождаването на пленените военни моряци”. “Ставаше въпроси и за връщането на други украински граждани, задържани на територията на Русия, се казва в съобщението.  По-рано тази седмица Зеленски предложи на Путин да проведат среща в Минск. Той заяви, че в нея трябва да вземат участие лидерите на САЩ, Франция, Великобритания и Германия.  Коментирайки тази инициатива, Песков отбеляза, че в Москва я разглеждат, но но трябва да се разбере дали има смисъл от такава среща.   https://blitz.bg

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST