Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза вчера, че е готов да затвори южната граница на страната заради наплива от имигранти, ако е необходимо, но добави, че през последните дни мексиканските власти са заловили хиляди хора и тези действия значително подобряват положението с незаконната миграция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорейки с репортери преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом, президентът, каза, че е доволен от действията на Мексико, но добави: „Нека да видим как ще се развият нещата“. Тръмп отново посочи, че е готов да затвори границата и че ще го направи, ако Мексико престане да помага или ако той не успее да се споразумее с конгреса за ревизия на имиграционните закони в САЩ. Той негодува от сегашните правила по въпроса и каза: „Ние ще имаме или една надеждна граница, или ще имаме една затворена граница.“

По-рано вчера прессекретарката на президента Сара Сандърс каза, че администрацията „обсъжда всички опции“: дали да бъдат затворени всички гранични пунктове и какви последствия би имало това. Според някои медийни твърдения Тръмп можел да премине към такива действия още тази седмица – заплаха, която той е отправял и друг път, отбелязва АП.

Струпванията по граничните пунктове наистина нарастват с всеки изминал ден, съответно и времето за чакане за преминаване. Това се дължи най-вече на факта, че около 2000 гранични служители, които трябва да проверяват преминаващите камиони, са прехвърлени да се справят с тълпите от мигранти.

Източник: БТА

Коментирай