Регионална библиотека „Дора Габе“ се включи в ПРОЕКТ „GENERATION CODE”, подкрепен от Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки – България“. От 26 февруари в библиотеката стартира първото обучение по програмиране с използване на робота Finch, с ученици от четвърти клас на СУ „П.Р.Славейков”. Обучението се провежда в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.

Десетте роботчета Финч, използвани в обучението, са предоставени на Регионална библиотека „Дора Габе“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория.

В обучението, което ще продължи до 29 март, са включени 10 възпитаници на СУ „П.Р.Славейков”, с обучител Димитър Георгиев. Заниманията се провеждат два пъти в седмицата. Предвижда се курсът да завърши с решаването на задача в края на месец март, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране.

Чрез този проект децата ще направят първите си стъпки в програмирането по интересен и забавен начин. Заниманието с робота Финч може да помогне и мотивира учениците да се насочат към компютърните науки и е възможност за бъдещо професионално развитие.

Директорът на библиотеката Невяна Христова подари на малките програмисти забавната книга Scratch – Програмиране за деца на Роузи Дикинс, в която ще открият пълен курс по програмиране на Scratch, който включва инструкции стъпка по стъпка – от първите срещи със Scratch, до създаването на работещ код и анимации; идеи за игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене и др.

През последните три години Фондация „Глобални библиотеки – България“, в партньорство с Посолството на САЩ и обществените библиотеки в страната, работи активно за популяризиране сред деца и ученици на забавното програмиране с робота Финч и да разширява техните интереси към STEM.

Инициативата отговаря и на стремежа на библиотеката да подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите.

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 4. БЪЛГАРИТЕ
 5. РИБОЛОВ
 6. ГЮВЕЧ
 7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

Коментирай