Президентът Румен Радев се срещна с премиера на Русия Дмитрий Медведев, който е на двудневно посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.
Президентът Радев заяви в началото на пленарната среща на двете делегации, че счита, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България Русия. Той изтъкна, че има сфери като туризма, където отношенията са устойчиви и перспективни. Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения при спазване на важни принципите като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките, като изтъкна, че особено важно за нас е изгодната цена. Президенът посочи, че страната ни предоставя добри условия за инвестиции и каза, че вярва, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който по думите му познава и цени качеството на редица български стоки.
Руският премиер посочи, че е необходимо България и Русия да се ръководят от съществуващите добри отношения между двата народи и да направят качествен скок в развитието на отношенията занапред, като посочи, че това се отнася за икономиката. Имаше един момент, когато имах усещане, че всички икономически връзки се срутиха, големите проекти изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира. С общи усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат вземани необходими решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително на междурегионално и хуманитарно ниво, каза руският премиер.
Държавният глава подчерта, че в сферите на образованието, науката и културата между двете страни съществуват дълги традиции и има огромни перспективи за развитие. Считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес, заяви президентрт.
Радвам се да ви приветствам по-малко от година, след като с президента Путин възстановихме диалога на най-високо ниво, въпреки различията по двустранни и международни въпроси, каза в началото на срещата държавният глава. Президентът Радев изтъкна, че между двата народа съществуват дълбоки исторически духовни и културни връзки, които са устояли изпитанието на времето и са неподвластни на политическата конюнктура. Той изтъкна, че вчера България с признателност е отбелязала 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България и каза, че през юли ще отбележим и 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. На 24 май заедно почитаме създадената от българските първоучители азбука, на която пишем, четем и взаимно се обогатяваме, каза държавният глава.
Премиерът на Русия отбеляза срещата с държавния глава през миналата година в Москва. Времето минава бързо и сега е добър повод, за да организираме тази визита и да поздравим Вас и всички граждани на България по случай националния празник – Денят на Освобождението от османското иго, каза Медведев. Той посочи, че този празник винаги ще свързва двата народа, като също отчете предстоящото отбелязване на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Медведев изтъкна, че дори не става дума за конкретни дати, а за историческата памет, която винаги са имали двата народа и в най-различни ситуации не ги е подвеждала.
Руският премиер отново покани държавния глава на България за участие в икономическия форум в Санкт Петербург. Надявам се, че това също ще спомага за по-добро взаимно разбиране между нашите страни, каза Медведев.  http://www.bta.bg

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 4. БЪЛГАРИТЕ
 5. РИБОЛОВ
 6. ГЮВЕЧ
 7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

Коментирай