Археолози в Мексико са открили първия храм на пред-испански бог на плодородието, изобразен като одран човешки труп. Построен като място на поклонение на “Одрания Бог”, светилището е открито по време на последните разкопки на индианските руини в Пополока в централната провинция Пуебла.

От Националния институт по антропология и история на Мексико заявиха, че са открили два каменни релефа във формата на черепи, носещи статуя, изобразяваща бога Шипе Тотек.

Той има допълнителна ръка, която виси от едната му ръка, което подсказва, че богът носи кожата на одрана жертва.

Свещениците се покланяли на Шипе тотек, като одирали жертвите и след това обличали кожите им.

Ритуалът се е възприемал като начин да се осигурят нови бебета и оцеляването на реколтата. Народът Пополокас построил храма в комплекс, известен като Ндачихан-Teхуакан между 1000 и 1260 г., по-късно бил завладян от ацтеките.

Древните разкази за ритуалите предполагат, че жертвите са били убити при бой в гладиаторски стил или със стрели на една платформа.

След това били одрани на друга платформа.

Оформлението на храма в Техуакан изглежда съвпада с това описание. Описанията на Одрания Бог са били открити преди и в други култури, включително тази на ацтеките, но не и цял храм.

Археологът от Университета на Флорида Сюзън Гилеспи казва: „Намирането на фрагмент от торса на човек, носещ кожата на жертвата на място, е може би най-убедителното доказателство за тази практика.

Ако на ацтекските източници може да се разчита, храмът на това божество не непременно е мястото на жертвоприношението.

Ацтекската практика е била да се извърши жертвената смърт на едно или повече места, но ритуално да се съхранява кожата другаде, след като те са били носени от живи хора в продължение на няколко дни.

„Така че може би това е храмът, в който са били държани кожите, което го прави още по-свещен.“

https://pochivka.blitz.bg

Коментирай